Controledrang, heb jij er last van? 5 tips om dit los te laten!

Controledrang-loslaten-tips-angsttips

Controledrang wordt lang niet altijd gezien als een angst. Het wordt meer gezien als een obsessie om een situatie te kunnen overzien, om maar zeker te weten dat er niets fout gaat.

Maar juist daar ligt de angst..

Bang dat het niet gaat zoals verwacht. Bang dat het anders uitpakt dan je in je hoofd had. Het willen van controle is een bepaalde veiligheid, zodat je zeker weet dat er niets onverwachts op je pad kan komen. Enerzijds natuurlijk fijn als je weet waar je aantoe bent, maar anderzijds ook onrealistisch.

We kunnen het leven namelijk niet controleren en hoe meer we ons vasthouden aan ‘het verwachte plaatje’ hoe meer kans er is, dat we onwijs hard worden teleurgesteld. Tijd om de controle dus wat meer los te laten, maar hoe doe je dat? Ik geef je graag 5 tips die het loslaten van controle wat makkelijker te maken.

Controledrang, heb jij er last van? 5 tips om dit los te laten!

Veel mensen hebben (onbewust) last van controle drang. Ze raken paniekerig zodra ze het overzicht verliezen, willen alles zelf doen en willen overal de controle over houden. Onwijs vermoeiend is dat, zowel voor de persoon in kwestie als voor de omgeving. Onderstaande tips kunnen helpen om controledrang wat te verminderen.

1. Verwacht minder

Om een situatie onder controle te kunnen houden, hebben we vooraf vaak al veel verwachtingen over wat er gaat komen, hoe een ander gaat reageren, hoe het geregeld moet worden etc.

Het vervelende van verwachtingen is alleen dat dit vaak in een teleurstelling eindigt. Verwachtingen zijn een reflectie van de manier hoe jij het op dat moment zou aanpakken. Een verwachting is dus eigenlijk erg onrealistisch, want dat jij het zo zou doen, wil niet zeggen dat een ander dat ook op die manier doet.

De kans dat het gebeurd op de manier zoals jij in je hoofd had, is dus ook klein. Het is logisch dat we verwachtingen hebben, maar probeer dit te beperken. Op deze manier kun je dus ook minder worden teleurgesteld en waar geen verwachtingen zijn is ook geen controle. 😉

2. Ervaar dat het ook goed gaat als je geen controle hebt

Een van de belangrijkste dingen om controle of angst los te laten is door succeservaringen. Momenten dat je ervaart dat het ook zonder jouw controle goed gaat. Zo’n momenten zijn belangrijk omdat je de volgende keer, wanneer je weer de controle wilt nemen, weet dat het de vorige keer ook goed ging.

Dat je controle niet nodig is. Deze succesmomenten kunnen eraan bijdragen dat je steeds makkelijker je controledrang en verwachtingen los kunt laten. Dit zal de eerste keer(en) zeker niet gemakkelijk zijn, maar door er toch doorheen te gaan, en te ervaren dat het gewoon goed gaat, zal het stapje bij stapje steeds wat makkelijker worden. Goed genoeg is het nieuwe perfect.

“Het leven gaat zoals het gaat en we kunnen nou eenmaal niet alles controleren. Probeer hier dus ook niet naar te streven want dit zal eindigen in (heel veel) teleurstellingen en dat is het niet waard.”

3. Herken je gedrag en handel direct

Voordat je dingen kunt veranderen is het belangrijk dat je weet wát je moet veranderen. De kans dat je drang tot controle door bepaalde situaties getriggerd wordt is groot.

Probeer dus voor jezelf te gaan herkennen wanneer je controledrang het meest aanwezig is en waar dit mogelijk door getriggerd wordt. Als je weet wat de aanleiding is van je behoefte aan controle is het van belang om je gedrag op dat moment meteen aan te pakken.

Als je weet waar je valkuil ligt en weet wat je triggers zijn is het ook wat eenvoudiger om de situaties te gaan herkennen en te veranderen. Door meteen actie te ondernemen als je merkt controle te willen hebben, zal het ook makkelijker zijn dit los te laten.

Vertrouw erop dat het goed komt, dat het op een andere manier óók goed is. Durf in je kracht te gaan staan en durf je angst onder ogen te komen. Dat is de enige manier om er vanaf te komen.

4. Ervaar hoe fijn het is om niet alles zelf te doen

Een control freak wil graag alle touwtjes in handen houden om er maar zeker van te zijn dat het ‘goed’ gaat. Dit kost niet alleen veel energie, maar ook veel stress.

Door continu alles zelf te willen doen en te willen weten of het wel ‘goed’ gaat put je jezelf helemaal uit. Hoe moeilijk het ook is om dit los te laten, uiteindelijk geeft het je veel rust. Door bepaalde taken uit handen te geven, of een ander iets voor je te laten doen houd je meer tijd over voor jezelf.

Het gaat niet om het perfecte plaatje, want laten we eerlijk zijn: wat is perfect? Het gaat erom dat je leert om niet alles zelf te doen. Zodat je aan het eind van de dag nog wat energie over hebt en niet continu gestresst bent omdat je bang bent geen controle meer te hebben.

En onthoud hierbij ook, laat verwachtingen los. Dit noemde ik in punt 1 al maar het is wel een hele belangrijke. Als jij je taken uit handen durft te geven en daarbij je verwachtingen kunt loslaten, zal je merken hoe fijn het is als je niet alles zelf hoeft te doen. En dat een ander, het ook best prima kan!

5. Ben reëel over wat er ‘fout’ kan gaan

De angst om controle te verliezen, of geen controle te hebben kan veel onrust veroorzaken. Hoe meer we erover nadenken, hoe meer deze angst gevoed wordt en hoe groter het probleem uiteindelijk wordt.

Stel jezelf daarom eens de vraag:

Wat kan er fout gaan in deze situatie? (De situatie waar je op dat moment controle over wilt hebben).

Je kunt het desnoods opschrijven zodat je het overzichtelijker maakt voor jezelf. Maak voor jezelf een soort ‘worst case scenario’ en bedenk wat het ergste is dat kan gebeuren, reëel gezien. De kans is groot dat je zult ervaren dat er eigenlijk niet zo heel veel is wat fout kan gaan, dat het slechts dingen zijn die eigenlijk niet heel erg belangrijk zijn.

Door een situatie uit je hoofd te zetten en er reëel mee bezig te zijn is het makkelijker dit naast je neer te leggen. Je weet immers dat er niet zo heel veel kan gebeuren wanneer je geen controle hebt.

Fijn idee toch?!

Misschien zijn er in je hoofd allerlei on-reële dingen die zouden kunnen gebeuren maar ben hierin ook eerlijk naar jezelf toe. Hou het bij de feiten en probeer je hier aan vast te houden. Vallen er geen gewonden? Nee? Nou, dan is er niets aan de hand, toch? Probeer het wat luchtiger te bekijken, dat helpt.

Controledrang kost voornamelijk (veel!) stress

Ja, het geeft een onwijs fijn gevoel om controle te kunnen hebben. Maar uiteindelijk levert controledrang voornamelijk stress en vermoeidheid op. Het leven gaat zoals het gaat en we kunnen nou eenmaal niet alles controleren. Probeer hier dus ook niet naar te streven want dit zal eindigen in (heel veel) teleurstellingen en dat is het niet waard.

Ga eens ervaren wat het met je doet om wat meer uit handen te geven en je verwachtingen los te laten. Dit is niet iets wat je leert in een dag, hier gaat wel wat tijd overheen maar probeer jezelf hierin te trainen.

Alleen op die manier zal het uiteindelijk ook lukken om controle wat meer los te laten en je te richten op de dingen die er toe doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>